– Plazhi Velipojë ndodhet 35 km në jug-perëndim të qytetit me një vijë bregdetare prej 14 km;
– Laguna e Vilunit;
– Liqeni i Shkodrës më i madhi në Ballkan me një sipërfaqe prej 369 km2 nga të cilat vetëm 169 km2 janë në territorin e vendit tonë;
– Liqeni Artificial i Vaut të Dejës, Komanit dhe Fierzë;
– Luli Buna i vetmi lum i lundrueshëm i vendit tonë me prurje mesatare 320 m/s;
– Lumi Drin me një gjatësi prej 285 km2 nga të cilat vetëm 17,7 km2 përshkojnë qarkun e Shkodrës;
– Lumi Kir buron nga Alpet dhe ka karakteristika alpine dhe sasi të konsiderueshme në prurje;
– Lumenj të janë Lumi i Shalës, Cemit dhe Vermoshit;
– Mali i Jezercës 2964 m;
– Mali i Paplekës 2569 m;
– Mali i Radohimës 2568 m;
– Mali i Shnikut 2554 m;
– Biga e Gimajve 2251m;
– Mali Marlule 2188 m;
– Mali i Vilës 2108 m;
– Mali Ersheli 2067 m;
– Mali i Gilishit 2033 m;
– Mali i Taraboshit 582 m;