Në data 11 deri me 14 Maj 2016 në Dubrovnik të Kroacisë, janë zhvilluar një sërë aktivitetesh ndërkombëtare sikurse Open Days e Programit të Bashkëpunimit Ndërkufitar IPA Adriatik si dhe Forumi i Parë EUSAIR.

Në data 11 deri me 14 Maj 2016 në Dubrovnik të Kroacisë, janë zhvilluar një sërë aktivitetesh ndërkombëtare sikurse Open Days e Programit të Bashkëpunimit Ndërkufitar IPA Adriatik si dhe Forumi i Parë EUSAIR. Ne këto dite u organizuan disa panele, krahas atij ne nivel qeveritar te organizuar nga Komisioni Europian, Autoriteti Menaxhues i Programit IPA Adriatik kishte organizuar disa workshope për sa i përket Parandalimit të parregullsive financiare në programet evropiane të bashkëpunimit territorial. Diskutime rreth tematikave te strategjisë se Bashkimit Europian për zonën Adriatiko-Joniane EUSAIR (Blu Grouth apo Zhvillimi Blu, Cilësia në Ambient, Lidhjet në mes qarqeve dhe turizmi i qëndrueshëm), ku përveç diskutimeve të partnereve të ndryshëm në projekte të ndryshme, u projektuan nëpërmjet monitorëve në zonën e ekspozitës për të gjitha projektet e IPA-s, videot e realizuara për zhvillimin e gjithë kësaj zone, si dhe për krizën e migracionit me të cilën duhet të përballen vendet evropiane dhe ato të zonës tonë. Në këto aktivitete mori pjesë dhe një delegacion i këshillit te Qarkut Shkodër i kryesuar nga Kryetarja e këshillit të Qarkut Shkodër zonja Greta Bardeli Gjoni e cila ishte dhe relator ne dy panele te këtyre aktiviteteve. Një pjesë nga Fjala e Kryetares së Këshillit të Qarkut zj. Bardeli Gjoni në konferencën e Dubrovnikut Kriza e refugjatëve Sirianë dhe migrimi i njerëzve që duan të hyjnë në vendet evropiane, është një problem që prek tashmë të gjitha vendet e Evropës dhe kërkon një përgjigje të menjëhershme, ndërsa në përputhje me ligjet evropiane dhe ndërkombëtare. Shqipëria është një vend i vogël nuk mund të japin shumë këshilla të Evropës në lidhje me zgjidhjen e krizës në Siri ose në pjesë të tjera të botës, ku popullsia është duke u larguar, por ne mund të japim shembullin që kemi treguar në trajtimin e krizës së refugjatëve të Kosovës. Duke vënë të gjitha vullnetet e me ndihmën e vendeve evropiane, ne ishim në gjendje për të akomoduar një gjysmë milioni qytetarë të Kosovës janë larguar nga shtëpitë e tyre në Kosovë, duke u dhënë atyre të mirëpritur, të ushqimit, mundësitë d arsimore dhe çdo gjë që është brenda mundësive tona në kjo periudhë. Më shumë se 30 mijë refugjatë kosovarë u mirëpritën në shtëpitë e qytetarëve të Shkodrës apo strukturave që janë miratuar në strehimore gjatë asaj kohe, të jetë në gjendje të bëjë një kontribut për të ndihmuar, edhe nëse minimale në krahasim me vuajtjet e tyre të madhe. Kjo është arsyeja pse ne si një rajon i Shkodrës shprehim gatishmërinë tonë të koordinimit logjistik, përfshirjen e të gjithë aktorëve të mundshëm, dhe të gjithë vullnetin e popullit tonë, në të qenit në gjendje për të dhënë një ndihmë për të adresuar këtë çështje kritike. Zgjidhja e kësaj krize fillon me gjeste të vogla, të tilla si ajo e bërë nga Papa Françeskut në Lesvos – Greqi pak ditë më parë, duke pranuar 12 refugjatët në Vatikan duke i dhënë një sinjal për të gjitha shtetet që kanë vështirësi të marrin mbi supe përgjegjësitë e këtyre jetëve njerëzore të cilat nuk duhet të trajtohen si numra, por si njerëz qe sot kane nevoje për ndihmën tonë. Shtetet evropiane kanë treguar gjithmonë kapacitetin e mirëseardhjes dhe integrimit për të huajt, dhe këto aftësi, tani më shumë se kurrë duhet të na ndihmojnë për të gjetur mënyra për të zgjidhur krizën e migrimit dhe refugjatëve, pse jo, përmes shfrytëzimit nga mundësitë e krijuara nga programet e bashkëpunimit të Bashkimit Evropian.

Në panelin e këtij takimi ishte prezent dhe euro parlamentarja Italiane me origjinë nga Kongo, zonja Cecile Kyenge, e cila foli mbi rolin dhe përgjegjësitë që duhet të marrë parlamenti evropian dhe shtetet anëtare dhe për të përballuar emergjencën e emigranteve që po vërshojnë kohët e fundit drejt Evropës dhe trajtimin me dinjitet te të gjithë atyre që kanë nevojë për ndihmë. Me pas Kryetarja Bardeli Gjoni dhe europarlamentarja  Cecile Kyenge diskutuan dhe mbi tematika të tjera që kanë te bëjnë me bashkëpunimin territorial dhe në pjesëmarrjen aktive në procesin e integrimit.