Zona të mbrojtura, sipas ligjit nr.8609, datë 04.02.2008, janë territore tokësore, ujore, detare, e bregdetare të caktuara për mbrojtjen ediversitetit biologjik, të pasurive natyrore dhe kulturore, bashkëshoqëruese, të cilat menanaxhohen me rrugë ligjore dhe me metoda shkencore bashkëkohore.
Zonat e mbrojtura në qarkun Shkodër:

Zona:
Liqeni i Shkodrës me zonat përreth, V.K.M., nr 684, datë 02.11.2005

  • Peisazh ujor/tokësor i mbrojtur

Zonat:
1. Zona e lumit Buna
2. Ishulli i Franc Jozefit
3. Rezervati Velipojeë, plazhi i Baks – Rrjollit
4. Këneta e Domnit
Me zonat përreth, V.K.M. nr.682,datë 2.11.2005.

  • Zonë natyrore veçanërisht e mbrojtur, përfshirë në listën e konventës “Ramsar”

Zonat:
1. Liqeni i Shkodrës
2. Zona e lumit Buna
3. Rezervati Velipojeë,
4. Plazhi i Baks – Rrjollit
5. Këneta e Domnit
Me zonat përreth, V.K.M. nr. 683, datë 2.11.2005

– Park Kombëtar

Zona:

Thethi është shpallur “Park Kombëtar” në vitin 1967 sipërfaqja e këtij parku është 2630 ha .

– Peizazh i Mbrojtur

Zona
Razma në rrethin e Malësisë së Madhe me një sipërfaqe prej 1500 ha.

– Zonë e mbrojtur e kategorisë se IV.

Zona:
Bjeshkët e Tërbunit në rrethin e Pukës

Për më shumë kliko:

Rezervat natyror i menaxhuar