Bruksel, 19 Mars 2009-03-21

Nje studim i koheve te fundit te Eurobarometrit  sugjeron qe autoritetet rajonale dhe lokale jane nivelet me te besueshme te qeverisjes qe sollen ne kohen e sakte  nje strukture ne seline e Asamblese se Rajoneve Europiane qe u permbyll sot ne zyren e perfaqesuesve te Baden-Wurttemberg  ne Bruksel.

Si mund frymezojne besim tek qytetaret ne instiucionet europiane? Si mund te sigurojme qe qytetaret nuk jane te informuar sic duhet perreth ceshtjeve te tilla si: mbrojtja e konsumatorit dhe zgjedhjet e parlamentit europian qe do vijne, por edhe besimi i vertete ne institucionet europiane qe merren me keto ceshtje?
Nderkohe qe te ofruarit e opinioneve te ndryshme ne pergjigje te ketyre pyetjeve, te ardhur nga rajonet, institucionet, OJF europiane nuk ishin dakort ne nje pike te rendesishme: qe krijimi i besimit ne institucionet europiane fillon me rajonet.

Joe Leinen, deputet i parlamentit europian dhe President Komitetit kushtetues te Parlamentit Europian

Autoritetet rajonale jane nje partner i Parlamentit Europian sepse ato perfaqesojne  nevojat dhe shpresat e qytetareve. Se bashku duhet ti tregojme qytetareve qe sfidat e globalizimit jane elemente qe shtetet anetare nuk mund ti zgjidhin vetem-dhe kjo eshte arsyeja perse ne kemi nevoje per rajonet, vetem per faktin qe ne kemi nevoje per parlamentin europian.

Zsuzsanna Mesteller,   Rajoni i Heves  (Hungari)

(Rajoni fitoi cmimin e komunikimit te Europes ne kategorine “Femijet dhe te rinjte”.)
Fakti qe politikanet lokale ishin te perfshire ne projektin tone “Klasat europiane”, na ndihmoi me te vertete te afroheshim me nxenesit, meqe politikanet folen ne nje menyre qe shkollat tona mund te lidheshin. Shkollat tona e dine dhe besojne te politikanet tane lokale, dhe kjo e beri ate me te lehte per ne per “komunikimin me Europen” ne klase.

Jaume Duch, zedhenes i Parlamentit Europian

Rajonet jane shume te rendesishme per te ndihmuar institucionet europiane per tu lidhur dhe per tu ri-lidhur me qytetaret, ky lloj ushtrimi mund te behet ne menyre te suksesshme vetem me mbeshtetjen e atyre qe jane duke punuar me qytetaret ne ceshtjet e perditshme, dhe ky eshte rajoni.

Petra Kohnen, Drejtuesi i projektit te EURANET , Deutsche Welle, Bonn

Rajonet jane te rendesishme sepse ato mund te ndiejne me te vertete se cfare po ndodh ne Europe, ndersa media mund te degjoje se cfare po ndodh ne rajone, ta sjelle ate ne nje platforme me te zgjeruar dhe tja tregoje ate njerezve te tjere ne Europe. Si mund te komunikojne fermeret per problemet e tyre per zgjerimin e audiences permes medias ne nje rajon rural polak.

Nikiforos Diamandouros, Avokati i Popullit Europian

Ne jemi te gjithe te fokusuar ne nje menyre apo tjeter sesi ta sjellim Europen me prane qytetareve te saj. Nje rezultat i orientuar, sherbim i menduar dhe administrate europiane e hapur eshte kyce per permiresimin e marredhenieve ndermejt qytetareve, OJF-ve, kompanive, shoqatave dhe institucioneve te BE dhe krijimit te besimit.

Per me teper informacion dhe materiale prezantimi nga selia shikoni: http://www.aer.eu/events/standing-committee-on-institutional-affairs/2009/aer-communication-atelier-2009.html

Asambleja e rajoneve europiane eshte rrjeti me i madh i rajoneve ne nje Europe me te madhe. Mbledhja se bashku e me shume se 270 rajoneve nga 33 vende dhe 16 organizata nderajonale, Asambleja e Rajoneve Europiane eshte zeri politik i anetareve te tij dhe nje forum i bashkepunimit nder rajonal.