E mërkure 10 Dhjetor 2015

109


Këshilli i Qarkut Shkodër, nënshkruan “Pledge to Peace”. Në selinë e këshillit të qarkut Shkodër, sot me 10 dhjetor 2015, në bashkëpunim me shoqatën internacionale Percorso, sekretariati i implementimit të kësaj deklarate, dhe në prani të Presidentit të saj Zotit Piero Scutari, me origjinë arbëreshe, u nënshkrua deklarata e Brukselit Premtim për Paqe.

Kjo deklarate Premtim për Paqe, tha-Kryetarja e Këshillit të Qarkut, Zonja Greta Bardeli, nënshkruhet sot në Shkodër, qyteti i duhur, për vlerat që ka patur historikisht dhe ka ende sot. Shkodra dhe qytetaret e saj kanë kontribut të padiskutueshëm për paqe, në mbrojtje të vlerave të saj, jo vetëm për vete, por edhe përtej, në rajonin e Ballkanit dhe me gjerë. Pikërisht në këtë qytet firmoset kjo deklarate e quajtur “Premtim për Paqe”. Ajo vjen pas kartës së Nicës dhe Lisbonës mbi promovimin e vlerave themelore në BE, dhe është nënshkruar në Bruksel me 28 Nëntor 2011, pra merr edhe një domethënie të veçantë për Ne, si shqiptarë. Premtimi për Paqe, që ne i bashkohemi sot, synon të promovojë ato vlera themelore shpesh të dala nga vëmendja jonë duke u bazuar tek dinjiteti, prosperiteti e në të njëjtën kohë duke reflektuar mbi faktin se paqja është një nevojë themelore në jetën e çdo personi si të drejtat tona civile. Paqja është qasje drejt mundësive për zhvillim. Premtimi për paqe, vazhdoi – zonja Bardeli, është një temë qendrore e edukimit qytetar dhe mbështetje emocionale për gjithë njerëzit, që të jenë protagonistë në dizajnimin e një shoqërie më të mirë. Në këtë kontekst ne synojmë të rrisim ndërgjegjësimin dhe ndjenjën e përhapjes së kulturës së paqes, tolerancës, pranimit të tjetrit, bujarisë dhe solidaritetit për të kontribuar gjithë së bashku në ndërtimin e një konsensusi civil, për një të ardhme paqësore, gjithnjë në sintoni të plotë me vlerat themeluese të Bashkimit Evropian, duke u bërë të vetëdijshëm se, duke kontribuar në paqen mund të jemi për një zhvillim të qëndrueshëm drejt një të ardhmeje sa më të sigurt, përfundoj fjalën e saj Kryetarja e Këshillit të Qarkut. Në fjalën e tij zoti Piero Scutari tha: Me këtë nënshkrim fillon një bashkëpunim afatgjatë që do zbatohet nëpërmjet iniciativave dhe projekteve që do finalizohen për përhapjen e kullures së paqes, tolerancë e solidaritetit, jo vetëm në Shkodër që po jep një shembull në nënshkrimin e kësaj deklarate, por edhe me tej në qarqet Shqipërisë dhe Ballkanit, për të mos reshtur asnjëherë përpjekjet në dobi të paqes, vlerave të saj.

 

 

SHPËRNDAJE
Artikulli paraprak2 Dhjetor 2015
Artikulli tjetër18.12.2015